Huhtamaki - Effectus-HR

Huhtamaki

Noem het hier gerust een proeftuin, een plek waar technici en innovators hun hart ophalen. Je hebt hier de vrijheid, tools, financiële middelen en zelfs een proeffabriek om innovatieve, technische oplossingen te ontwikkelen en bestaande verpakkingsmachinelijnen te verbeteren. Oplossingen die er maatschappelijk toe doen, en die de hele wereld overgaan. Net als wijzelf.”

“Helpen een mondiaal milieuprobleem op te lossen”

Christiaan van der Veen straalt als hij over zijn werk bij HuhtamakiFiber Technology in Leeuwarden praat. Het bedrijf in de Friese hoofdstad is hét R&D centrum en dé machinelijnontwikkelaar voor het internationale verpakkingsconcern Huhtamaki, een begrip in de verpakkingsindustrie.

Christiaan begon ooit als Engineer bij Huhtamaki, maar is inmiddels Manager Engineering. Hij zoekt naarstig nieuwe collega’s, want de vraag naar de innovatieve verpakkingen en daarbij horende verpakkingslijnen van Huhtamaki blijft maar stijgen. En dat is niet toevallig. Huhtamaki Molded Fiber Technology, zoals de naam volledig luidt, ontwikkelt verpakkingslijnen die helpen een mondiaal milieuprobleem op te lossen; single used plastic verpakkingen.

“De schappen staan vol potentiële klanten”

Gewild alternatief voor plastic “Met gerecycled en biologisch afbreekbaar molded fiber, oftewel gevormd karton, bieden wij een alternatief voor plastic”, vertelt Christiaan. “Leuk is dat we ons werk terugzien in hele alledaagse dingen. Zoals de bekerhouders van een fastfoodpruducent, het dekseltje op je koffie onderweg en de eierdoosjes in de supermarkt. Ook de techniek en productielijn voor composteerbare maaltijdverpakkingen ontwikkelden wij.”

Van concept naar technische oplossingen voor duurzame verpakkingen

Als techneut in hart en nieren vertelt Christiaan graag over de lijnen en modules die hij en zijn collega’s bedenken, ontwikkelen en optimaliseren. “Een nieuwe lijn begint bij een vraag van een klant. Dat kan een Huhtamaki-onderneming zijn, maar ook een extern bedrijf. Daarop ontwikkelen wij een businesscase, doen we tests en validatieproeven en bedenken we een manier voor massafabricage.”

“Volop ruimte voor experimenteren en proefprojecten”

“Naast het ontwikkelen van nieuwe verpakkingen en daarbij horende verpakkingslijnen optimaliseren we bestaande lijnen bij klanten wereldwijd. Een continu proces waarvoor collega’s, die dat leuk vinden, de
hele wereld overgaan. Er is veel te optimaliseren, want elke stap in het fabriceren met molding fiber is een productieproces op zich. Het begint allemaal bij een enorme hoeveelheid papierpulp. Deze wordt ingenieus gereinigd, gedroogd, in een vorm geperst en waar nodig van een print of label voorzien. En bij elk product zijn de stappen net weer anders.”

“Natuurlijk maken we ook lijnen die we al kennen, dat is ook wel eens lekker. Maar de echte uitdaging en kick zit ‘m in nieuwe lijnen. Daarbij komt het aan op creativiteit, inzicht en technische vindingrijkheid. Prettig is dat er volop ruimte is voor experimenteren en proefprojecten. En daar gaat een technisch hart natuurlijk sneller van kloppen.”

Van techneut naar allround innovator

Huhtamaki Fiber Technology is een matrixorganisatie dit geeft een prachtige dynamiek binnen ons bedrijf. Dat wil zeggen dat werknemers van verschillende disciplines samenwerken in projectteams. Christiaan: “Een projectteam bestaat meestal uit een collega vanuit het Innovatie Development Team, Engineering, Projectleiding, Service, Spares en Sales. Doordat alle disciplines van meet af aan betrokken zijn voorkom je veel problemen, bespaar je tijd en wordt het eindproduct beter.” “En je steekt veel van elkaar op. Dat is leuk en maakt je allrounder. Je ontwikkelt je als het ware van techneut tot allround innovator. Bovendien opent het je ogen voor nieuwe vakgebieden. Nooit verkeerd, want ook voor doorgroeien – horizontaal of verticaal – is alle ruimte. We vinden het namelijk heel belangrijk dat jij doet waar je blij van wordt.

“Voor jaren op je plek, wellicht wel voor je hele carrière”

Christiaan hoopt snel nieuwe collega’s te ontmoeten. “Als je in een open, informele en uitdagende technische omgeving wilt werken met veel vrijheid, dan ben je hier écht op je plek. Voor jaren durf ik wel te zeggen, en wellicht wel je hele carrière want er zit toekomst in de producten die we afleveren aan de klant.”

Recruitment hacks

Voor krachtige werving en selectie in een krappe arbeidsmarkt

Vraag het boek nu gratis aan
Webinar live
Webinar ‘Data in recruitment’
Volg dit webinar